Babka czekoladowo – piernikowa
Izy Hossack jest londyńską szefową kuchni i piekarzem, stylistką i fotografką żywności, a także autorką książek Top with Cinnamon i The Savvy Cook. Izy stworzyła dwa pyszne, świąteczne przepisy do Kalendarza Adwentowego Omlet. Jeden z nich to przepis na babkę czekoladowo – piernikową, idealną na przyjęcie bożonarodzeniowe!
Imbir i czekolada to idealne połączenie w tym świątecznym cieście. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, ponieważ jest to ciasto typu „stop i wymieszaj”, więc nie jest wymagany elektryczny mikser! Złocisty syrop i melasa nadają miękką, gąbczastą konsystencję i wzmacniają rozgrzewający smak przypraw. Polewę najlepiej przyrządzać z gorzkiej czekolady, ponieważ pomaga ona złagodzić słodycz ciasta. Aby uzyskać ładną (i pyszną) dekorację, wystarczy posypać całość kawałkami skrystalizowanego imbiru – można je znaleźć w większości dużych supermarketów.
Składniki:
175g niesolonego masła plus kilka łyżek do formy
150 g syropu cukrowego
120 g melasy
120 g brązowego cukru
3 średnie jajka
200 g jogurtu naturalnego
250 g mąki
60 g kakao w proszku i dodatkowo trochę trochę do formy
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki drobnej soli kuchennej
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady (70% cocoa content)
100 ml śmietany kremówki
3 łyżka skrystalizowanych kawałków imbiru
Przygotowanie formy:
- Włóż do zamrażarki standardową formę do babki na 5-10 minut. Rozpuść kilka łyżek masła w średnim garnku (ten garnek użyjemy później również do ciasta) na małym ogniu.
- Obficie wysmaruj wnętrze formy roztopionym masłem, upewniając się, że tłuszcz dostanie się do wszystkich szczelin.
- Posyp formę kakao w proszku, upewniając się, że pokryje całą jej powierzchnię, a następnie wysyp jego nadmiar (jeśli wysypiesz kakao na talerzyk, będziesz mógł/mogła użyć go do ciasta).
Przygotowanie ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni∞C z termoobiegiem.
- Weź ten sam garnek, którego używałeś/aś wcześniej i dodaj 175 g masła, syrop cukrowy, melasę i brązowy cukier. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Do schłodzonej masy dodaj jajka, następnie jogurt i wymieszaj wszystko.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon i sól.
- Wlej mokrą mieszankę do suchej mieszanki i ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez 40-50 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10 minut w formie, zanim przełożysz je z formy na talerz.
Przygotowanie polewy:
- Czekoladę włożyć do małej, żaroodpornej miseczki. Wlej śmietanę do małego garnka i umieść na średnim ogniu. Gdy śmietana zacznie delikatnie parować, zdejmij ją z ognia i polej nią czekoladę znajdującą się w miseczce.
- Pozostaw na 10 minut, a następnie zamieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję polewy.
- Polej polewą ciasto (które może być jeszcze ciepłe), pozwalając, aby spłynęła po bokach. Udekoruj skrystalizowanym imbirem, gdy polewa jest jeszcze ciepła.
This entry was posted in Przepisy