Blog Omlet

Babka czekoladowo – piernikowa

Izy Hossack jest londyńską szefową kuchni i piekarzem, stylistką i fotografką żywności, a także autorką książek Top with Cinnamon i The Savvy Cook. Izy stworzyła dwa pyszne, świąteczne przepisy do Kalendarza Adwentowego Omlet. Jeden z nich to przepis na babkę czekoladowo – piernikową, idealną na przyjęcie bożonarodzeniowe!

Babka czekoladowo piernikowa
świąteczna babka czekoladowo piernikowa

Imbir i czekolada to idealne połączenie w tym świątecznym cieście. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, ponieważ jest to ciasto typu „stop i wymieszaj”, więc nie jest wymagany elektryczny mikser! Złocisty syrop i melasa nadają miękką, gąbczastą konsystencję i wzmacniają rozgrzewający smak przypraw. Polewę najlepiej przyrządzać z gorzkiej czekolady, ponieważ pomaga ona złagodzić słodycz ciasta. Aby uzyskać ładną (i pyszną) dekorację, wystarczy posypać całość kawałkami skrystalizowanego imbiru – można je znaleźć w większości dużych supermarketów.

Składniki:

175g niesolonego masła plus kilka łyżek do formy
150 g syropu cukrowego
120 g melasy
120 g brązowego cukru
3 średnie jajka
200 g jogurtu naturalnego
250 g mąki
60 g kakao w proszku i dodatkowo trochę trochę do formy
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki drobnej soli kuchennej

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady (70% cocoa content)
100 ml śmietany kremówki
3 łyżka skrystalizowanych kawałków imbiru

Przygotowanie formy:

  1. Włóż do zamrażarki standardową formę do babki na 5-10 minut. Rozpuść kilka łyżek masła w średnim garnku (ten garnek użyjemy później również do ciasta) na małym ogniu.
  2. Obficie wysmaruj wnętrze formy roztopionym masłem, upewniając się, że tłuszcz dostanie się do wszystkich szczelin.
  3. Posyp formę kakao w proszku, upewniając się, że pokryje całą jej powierzchnię, a następnie wysyp jego nadmiar (jeśli wysypiesz kakao na talerzyk, będziesz mógł/mogła użyć go do ciasta).

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopniC z termoobiegiem.
  2. Weź ten sam garnek, którego używałeś/aś wcześniej i dodaj 175 g masła, syrop cukrowy, melasę i brązowy cukier. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
  3. Do schłodzonej masy dodaj jajka, następnie jogurt i wymieszaj wszystko.
  4. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon i sól.
  5. Wlej mokrą mieszankę do suchej mieszanki i ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
  6. Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez 40-50 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
  7. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10 minut w formie, zanim przełożysz je z formy na talerz.

Przygotowanie polewy:

  1. Czekoladę włożyć do małej, żaroodpornej miseczki. Wlej śmietanę do małego garnka i umieść na średnim ogniu. Gdy śmietana zacznie delikatnie parować, zdejmij ją z ognia i polej nią czekoladę znajdującą się w miseczce.
  2. Pozostaw na 10 minut, a następnie zamieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję polewy.
  3. Polej polewą ciasto (które może być jeszcze ciepłe), pozwalając, aby spłynęła po bokach. Udekoruj skrystalizowanym imbirem, gdy polewa jest jeszcze ciepła.

Przepis na babke czekoladowo piernikowa rotated.

This entry was posted in Przepisy


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *